A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
Home
/
Articles
/
[EN] Ошукати природу
11.04.2018
15
9min
[EN] Ошукати природу
[EN] Чому виникають генетичні мутації і чим вони небезпечні? Які переваги й недоліки має генна інженерія? Про це розповів у <a href="http://kmbs.ua/" target="_blank" rel="noopener">kmbs</a> професор Флоридського університету Сергій Золотухін на черговій зустрічі проекту <a href="http://open.kmbs.ua/ua/video/1218" target="_blank" rel="noopener">kmbs CHANGE talks</a>.
[EN]   Три виклики Перед цивілізацією зараз стоять три найбільші виклики. Перший - глобальне потепління. Другий - технологічна сингулярність. Я вірю в те, що ми й наші діти вже за свого життя стикнемось із проблемами, пов'язаними зі штучним інтелектом. А третій - це генетична ентропія. Генетична ентропія – це термін, що описує повільну декомпозицію людського геному.   Реплікація ДНК Генетична інформація зберігається у 46 хромосомах (23 ми отримуємо від матері, 23 – від батька). Хромосоми у людей – це ніби жорсткий диск у комп‘ютера. Подібно до того, як ми можемо копіювати інформацію з жорсткого диску на флешку, відбувається транскрипція, тобто переніс генетичної інформації з ДНК на РНК. А потім – трансляція, тобто синтез білків, що можна порівняти з друкуванням даних із флешки на папері. Білки – це, власне, те, з чого збудовані наші тіла. ДНК копіюється з однієї клітини до іншої під час мітозу. Спочатку в ядрі клітини відбувається реплікація хромосом, і потім отримані 92 хромосоми розподіляються між двома дочірніми клітинами. Вони мають бути ідентичними, але інколи трапляються збої. Процес реплікації не є бездоганним. Точніше, він ідеально працює у 99,95% випадків, але решта 0,05% - це помилки. А вони відкривають шлях мутаціям.   Генетичні помилки Мутації можна порівняти із заміною літер у реченні. Наприклад, якщо у реченні “The cat ate the rat” замінити cat на kat, то зміст не зміниться. Це так звана «мовчазна» мутація. Якщо замінити cat на hat  - то речення матиме інший зміст. А якщо видалити чи додати якусь букву, то речення взагалі втратить сенс. Може здатись, що мутації – це щось погане для людства. Але насправді у біології немає «хорошого» чи «поганого». Є лише факти. Факт полягає у тому, що механізм реплікації неідеальний, і ми нічого не можемо з цим зробити. Але ми вже знаємо, що може впливати на мутації. Наприклад, радіація може їх стимулювати.
Процес реплікації ДНК ідеально працює у 99,95% випадків, решта 0,05% - це помилки, що відкривають шлях мутаціям
Мутації – це те, що зробило можливим еволюцію. Це той інструмент, що використовує природа, аби створювати найбільш пристосовані організми. Можна розділити мутації на генеративні (або мутації зародкової лінії) та соматичні. Перші – успадковуються зі сперматозоїда чи яйцеклітини. І вони присутні в усіх клітинах нащадка. Другі, соматичні, з‘являються у певних клітинах організму. І коли вони ділитимуться, то усі наступні клітини матимуть ту ж мутацію - але тільки у цієї людини, бо вона не успадковується. Більшість випадків раку пов‘язані з соматичними мутаціями. У середньому новонароджена дитина вже має порядку 100 мутацій, не успадкованих від матері чи батька. І, знову-таки, це факт, зробити з яким ми не можемо нічого. Коли люди мігрували з Африки до Європи, у когось із них могла бути мутація, пов‘язана з меланіном: її шкіра пропускала більше ультрафіолетового випромінювання і, відповідно, синтезувала більше вітаміну Д3. Оскільки у Європі сонця було менше, це дозволило їй не померти від раку, а стати стійкішою до захворювань. Цю мутацію успадкували нащадки, і зараз ми всі є носієм такого гену. Соматичні мутації трапляються у 50 разів частіше, аніж генеративні. Отже, всі ми являємо собою генетично модифіковані організми.   Генетична ентропія Протягом тисяч років люди грали за тими ж правилами, що й решта природи – слабкіші помирали раніше, а сильніші жили довго. Але потім було винайдено вакцини, ліки. Ми змінили правила гри. А точніше, ми шахраюємо. Середня тривалість життя сьогодні вища, ніж коли-небудь в людській історії. Генетична ентропія - це системний розпад внутрішньої біологічної інформаційної системи. Вона виникає через генетичні мутації. Зараз мутації відбуваються без природного відбору (хоча залишаються інші види відбору – скажімо, сексуальний чи за інтелектом), і це знижує нашу пристосованість до 5% на кожне покоління.
У сучасному світі майже кожна людина має значне генетичне ушкодження, а частка популяції з генетичними хворобами постійно зростає
Люди зараз не здатні народжувати стільки ж дітей, як 10 поколінь тому. А ті, що фізично спроможні – часто свідомо обирають народити усього 1-2 дитини. Навіть слабкі діти виживають – і їхні генетичні мутації згодом передаються наступному поколінню. Тому у сучасному світі майже кожна людина має значне генетичне ушкодження, а частка популяції з генетичними хворобами постійно зростає. Єдиним рішенням здається генна терапія, яка теж існує двох видів: соматична та зародкова. У першому випадку терапевтичні гени транспортуються до клітин пацієнта, у другому – сперматозоїд чи яйцеклітина модифікуються шляхом введення функціональних генів. Отримані зміни передаються нащадкам тільки при зародковій генній терапії. Я працюю у сфері соматичної терапії – над ідеєю лікування генетичних захворювань за допомогою ін‘єкції певного вірусу. Він доносить до клітини хромосому, яка залишається там назавжди й допомагає синтезувати білок. Таким чином, одна ін‘єкція має повністю вилікувати хворобу.   Дизайн людини Зародкова терапія дозволяє змінити будь-яку частину генома людини. Це вже нагадує те майбутнє, що у 1932 році описав Олдос Гакслі у книзі «Який чудесний світ новий!». Зараз дитину можна «дизайнувати» завдяки генній інженерії - визначити її стать, зовнішній вигляд, інтелект і навіть певні особистісні риси на етапі штучного запліднення.
Ми одно прийдемо до модифікування власного геному – це єдине рішення тих проблем, що маємо
Такий підхід дозволяє знизити ризик генетичних хвороб – наприклад, якщо генетик перед вагітністю попереджає вас, що дитина з ймовірністю 50% може народитись сліпою. Генна інженерія дозволяє захистити наступні покоління від успадкування певних недугів. Ба більше – можна зробити свою дитину більш красивою й розумною. Цілком ймовірно, що незабаром усі батьки вдаватимуться до генної модифікації. І якщо ви захочете народити дитину природним шляхом – де гарантія, що вона не зненавидить вас за це рішення? З іншого боку, дизайнування людини має й низку недоліків. Наприклад, гени часто мають декілька функцій, тому повністю передбачити результат може бути складно. А оскільки дозволити собі генну інженерію можуть лише заможні люди, то потенційно це призведе до великого розриву у суспільстві. У США експерименти зі створення генетично модифікованої людини заборонені, у Китаї – ні. Зараз не існує універсальних законів у цій сфері, які б працювали для всього світу. Втім, мені здається, що ми одно прийдемо до модифікування власного геному – це єдине рішення тих проблем, що маємо. Тільки хтось почне це раніше, і суспільство розколеться. Мутації – це частина еволюції. Ми мутуватимемо й далі, на краще чи на гірше – невідомо. Але наші онуки точно будуть іншими, аніж ми.
kmbs live
01.05.2023 at 08:10
Test test ...
22.04.2023 at 08:06
test test test ...
26.11.2021 at 10:00
Where to start and how best to build a speech at an international conference? ▪By what signs can you ...
25.08.2021 at 15:37
Літо добігає кінця, і варто згадати найкраще, що у ньому було. Зокрема, цікаві матеріали на OPEN.kmb ...
13.08.2021 at 07:10
«Фінансовий менеджмент лише на 30% складається з математики, решта 70% — психологія. Адже приймаючи ...
09.08.2021 at 08:15
Як HRD побачити процеси щодо людей цілісно та підпорядкувати їх стратегічним цілям бізнесу? Програ ...
06.08.2021 at 11:19
Під час зростання компанії питання щодо людей з побутового рівня виходять на стратегічний — їх більш ...
05.08.2021 at 07:12
"Неможливо змінити напрям вітру, але можна підняти парус, щоб досягти своєї мети", - з цими словами ...