A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
Home
/
Articles
/
[EN] Ігор Козловський: «Смачне вино дозріває у сонячні дні, а людина — під час кризи»
24.10.2019
16
8min
[EN] Ігор Козловський: «Смачне вино дозріває у сонячні дні, а людина — під час кризи»
[EN] Ігор Козловський — мислитель і громадський діяч, який два роки провів у полоні так званої «ДНР», — спонукав учасників <a href="http://mba.kmbs.ua">Presidents’ MBA</a> замислитись про різницю між «Навіщо?» та «Чому?», про пошук сенсів, які є спецією людського життя, а також про важливість формування свого внутрішнього простору. Ми записали найцікавіше.
[EN] Питання, які ми перед собою ставимо Ми живемо як мислячі істоти, що мають бачення себе та свого майбутнього у цьому світі, тож перед нами постають різні питання. Коли свого часу я починав лекцію студентам, то говорив, що головне в будь-якому пошуку, науковому чи особистісному, — правильно поставити питання, адже це означає з’ясувати свою мету, знайти методи реалізації та зрозуміти, як покроково до неї рухатись — тобто виконати 80% роботи. Та як правильно його сформулювати? Наприклад, яке питання собі ставимо, якщо ми є громадянами нашої країни? Поняття громадянин є і формальним, горизонтальним явищем, і вертикальним теж. Будь-яка людина, що бажає жити в цьому просторі, має два варіанти: по-перше, приймати досвід і передавати далі, це горизонтальний аспект; по-друге, мати уявлення про сенси життя, а це вже аспект вертикальний — розуміння того, навіщо я тут. Питання «Навіщо?» для мене є головним у будь-якій ситуації, адже воно про перспективу та бачення мети, до якої йдемо. Є ще «Чому?» — це про минуле та осмислення реакції людини на ті чи інші події. «Навіщо?» допомагає зрозуміти, яка цінність у тому, що робиш та якою є твоя місія. У нашому житті багато чого не відповідає на питання «Навіщо?». Про гідність та етимологію слів Нещодавно розмовляв з людьми, які мають вплив на події, що розгортаються зараз. Перебуваючи у ностальгічному внутрішньому стані, вони кажуть: «У нас закінчується епоха гідності». Для мене це виклик. Чому? По-перше, я історик і знаю, що все так швидко не закінчується. Епоха має контур розвитку, сплески та падіння, і в розвитку людини також є ці етапи, адже наше життя — це епоха. Тож коли кажуть, що епоха швидко закінчилась — це реакція людей на одну з хвиль. У мене тоді наступне запитання, а що вони розуміють під гідністю?  
«Навіщо?» - запитання про перспективу та бачення мети, до якої йдемо. А  «Чому?» — це про минуле та осмислення реакції людини на ті чи інші події
  Ми часто використовуємо слова і не розуміємо їх внутрішню структуру. Вперше поняття «гідність» зустрічається у словнику Павла Беринди у 17 столітті, у надзвичайно складні часи, адже згодом починаються повстання, потім десять років розчарувань, але слово є — воно вже працює. Якщо щось з’являється, це не випадково. Ви пам’ятаєте, як з’явилась назва «Революція Гідності», хто її автор? Ніхто зараз не згадає, та це стало нашим повсякденням. Якщо подивимось у словник, «гідність» походить з грецького «аксіос» — гідний чогось. Українською «гідність» — не те саме, що російською «достоинство», є певні нюанси. Гідність означає зрілість, коли людина відповідає тому, що зараз отримує чи споживає. Поглянемо, наприклад, на перші сторінки Біблії, Господь каже Адаму саме не їсти з дерева. Чому? Він ще не дозрів. Ось це і є проблемою — співпадіння людини, як зрілої особи, та відповідальності. Коли цінність стає принципом Цінність має визріти, коли людина проходить через кризу. Криза з грецької означає «суд», тобто ви виносите себе на суд. В умовах випробування міф про себе стикається з реальністю, і внаслідок цього з’являється зрілість. Навіть якщо ми хочемо скуштувати смачне вино, для його дозрівання потрібні певні умови — сонячні дні. Людина, що не пройшла випробування, залишається у світі потреб, в іншому випадку — цінності для неї стають головними. Щоб цінність перейшла в нову якість і стала принципом, потрібно поєднати її з совістю, інакше її легко розміняти. Я пройшов через два роки полону. Мене часто запитують: «Що б ви сказали людині, яка потрапила до полону?». Я відповідаю однозначно — поводити себе гідно та залишатись людиною. Перед вами тільки стіна і маленький простір, ви роками знаходитесь у кам’яному мішку. І якщо у вас немає простору внутрішнього, подітись немає куди. Формування внутрішнього простору відбувається за певними законами. По-перше, це процес пізнання. Знання — це статика, у той час як процес пізнання є формуючим елементом, який розширює внутрішні горизонти. Повноцінне пізнання відбувається, коли розшукуєте знання, заглиблюєтесь і вам це подобається, мова не йде про отримання інформації. Інформація, що не пройшла внутрішню обробку та з якої не винесене судження, не є знанням.  
Щоб цінність перейшла в нову якість і стала принципом, потрібно поєднати її з совістю, інакше її легко розміняти
  Розуміючи сенс («Навіщо?»), можна перетворити процес отримання інформації на процес пізнання, адже з’являється цінність. Сенси є тією спецією, що надає значимості всьому, що ми робимо. А що ж є головним сенсом? Для мене це Любов. Якщо б я вас не любив, не зміг би вам відкритись. Формулювання сенсів відбувається на рівні свідомості, але сам сенс — виникає глибше, коли усвідомлюєте, що таке справжня цінність. Наприклад, цінностями є життя та свобода, особливо, коли її втрачаєш. Для мене свобода не тотожна поняттю волі. Свобода — це про людський вибір, звільнення всередині та відсутність стереотипів. Різниця між маніпуляцією та актуалізацією Під час перебування в полоні мене перевели у колонію до карних злочинців. Я запитав одного з в'язнів, навіщо він палить. Розуміючи, що наукові пояснення для нього би не спрацювали, я розмовляв його мовою та спонукав замислитись, чи це відповідає його принципам та релігії, яку він сповідує. Він був вражений. І згодом кинув палити, адже розуміння сенсу дає енергію, що мотивує. Чи було це з мого боку маніпуляцією? Багато людей, у тому числі з науковим ступенем, плутають маніпуляцію з актуалізацією. Методи, які використовуються у двох випадках, можуть бути однаковими, але цілі — різні. Якщо я переслідую власну мету — це маніпуляція. Якщо ж хочу, щоб людина змінилась на краще, розширила внутрішній простір, взяла відповідальність за себе та оточення — це є актуалізацією. Можна легко розрізнити ці поняття, запитавши себе — а яку мету я переслідую? Зустріч з Ігорем Козловським відбулась 16 жовтня в рамках Гуманітарного дня програми Presidents’ MBA kmbs.  
kmbs live
01.05.2023 at 08:10
Test test ...
22.04.2023 at 08:06
test test test ...
26.11.2021 at 10:00
Where to start and how best to build a speech at an international conference? ▪By what signs can you ...
25.08.2021 at 15:37
Літо добігає кінця, і варто згадати найкраще, що у ньому було. Зокрема, цікаві матеріали на OPEN.kmb ...
13.08.2021 at 07:10
«Фінансовий менеджмент лише на 30% складається з математики, решта 70% — психологія. Адже приймаючи ...
09.08.2021 at 08:15
Як HRD побачити процеси щодо людей цілісно та підпорядкувати їх стратегічним цілям бізнесу? Програ ...
06.08.2021 at 11:19
Під час зростання компанії питання щодо людей з побутового рівня виходять на стратегічний — їх більш ...
05.08.2021 at 07:12
"Неможливо змінити напрям вітру, але можна підняти парус, щоб досягти своєї мети", - з цими словами ...