A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
Home
/
Articles
/
[EN] Естонія: підприємницький ландшафт
26.06.2019
16
7min
[EN] Естонія: підприємницький ландшафт
[EN] Люди в цій країні можуть сплачувати всі рахунки, голосувати на виборах і реєструвати бізнес онлайн. За високий розвиток цифрової сфери Естонію часом називають E-estonia (за аналогією з її сервісами e-government). Під час міжнародного навчального модуля група <a href="http://mba.kmbs.ua">Presidents’ MBA kmbs</a> досліджувала, як працює місцева підприємницька екосистема. 
[EN] Автор: Андрій Гоч, R&D-менеджер kmbs Електронні дива Інтернет-рішення в Естонії – предмет національної гордості. Саме тому був створений E-estonia showroom – місце, яке слугує демонстраційною платформою для всіх інноваційних рішень, що тут виникли. Своєрідна мапа всіх цифрових рішень Естонії - e-Estonia Roadmap, де висвітлені основні цифрові інновації країни від 1997 року і до далекого майбутнього.

Вже впроваджені рішення

Найперша і найвідоміша технологія – це e-governance (електронний уряд).  Електронне урядування є стратегічним вибором для Естонії. Громадяни можуть отримувати державні послуги у зручний для них час, оскільки 99% з них доступні онлайн. У більшості випадків немає необхідності фізично відвідувати агентство, яке надає послугу. Такий підхід економить робочий час громадян і посадових осіб, який інакше був би витрачений на бюрократизм і обробку документів.

Цифрове майбутнє Естонії

Марі Педак, експертка з питань цифрового уряду, екс-урядовець Естонії та ідейна натхненниця численних проектів з впровадження e-governance в Тунісі, Вірменії, Грузії, Україні, розповіла про актуальність діджитал технологій: «Наприклад, ми підрахували, що кожне використання цифрового підпису економить людині 20 хвилин часу. За рік «набігає» цілий робочий тиждень, а в грошовому вимірі для всієї країни цифровий підпис дає економію 2% від ВВП. Стільки ж ми витрачаємо на оборону.» До речі, її проект Ego4Ukraine в рамках реформи децентралізації вже спрацює над створенням системи електронного урядування в Україні. Він дозволить покращити надання державних послуг в органах місцевого самоврядування завдяки розробці та впровадженню системи електронної взаємодії. Очікуваний результат - створення до 600 адміністративних центрів обслуговування до кінця 2020 року. У 2020 році, коли проект буде завершений, Україна зможе надавати сотні державних послуг повністю в електронному вигляді. Потрійна спіраль Як і у Швеції, так і в Естонії широко використовується модель Triple Helix: коли держава, освітні інституції та бізнес співпрацюють заради досягнення спільних цілей. Наприклад, Талліннський технологічний університет (TalTech) є своєрідним хабом, що поєднує науку та бізнес. А Mektory - інкубатор при університеті - щорічно «прокачує» сотні стартапів. У Mektory є пре-інкубаційна програма (для тих, у кого немає ще навіть ідеї і команди), інкубація (якщо ідея і команда є, але ви не знаєте, з чого почати) та акселератор для сформованих стартапів. Студенти, які долучаються до Mektory, мають можливість слухати лекторів з 8 найкращих університетів Естонії.  
Майже всі стартапи, які народились в Естонії, одразу орієнтуються на міжнародний ринок
  Цікаво, що в Естонії є власний аналог Кремнієвої долини – Улемісте Сіті. Це найбільший бізнес-кампус у Прибалтиці, який розвивається карколомними стрибками. Улемісте Сіті дав промисловій зоні нове життя: тепер тут знаходяться сучасні офіси, зелені зони та парки.  Послуги, які отримують компанії, допомагають вирішувати щоденні задачі та легше вести бізнес. Тут розміщена велика кількість аутсорсингових компаній, які допомагають корпораціям-гігантам звільнятися від функцій, що не є їх основними компетенціями. Загалом, екосистема Улемісте Сіті налаштована таким чином, щоб сприяти комфортному розвитку компаній та стартапів. Улемісте Сіті – це квартал бізнесменів, де кожен хоче реалізувати свої амбіції.

Улемісте Сіті

Діапазон технологій Естонські компанії вражають масштабністю мислення. Наприклад, стартап Starship Technologies, який має намір розпочати логістичну революцію у світі, пропонує розумних роботів. Вони виконують роботу кур'єрів і вже сьогодні вміють переносити невеликі пакунки, оминати перешкоди та передавати дані про своє місцезнаходження отримувачу. Інноваційний парк «Технополь» - це науково-діловий кампус в Мустамяге (район Таллінна, де розташований TalTech), основою діяльності якого є просування технологічного підприємництва в Естонії та забезпечення умов для реалізації сміливих бізнес-ідей. Послуги «Технополя» спрямовані на стартапи та компанії, що розвиваються у сфері новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, так званих «зелених технологій» та технологій охорони здоров'я. Також в «Технополі» розташовано декілька бізнес-інкубаторів, що допомагають стартапам розвинути бізнес-модель та масштабуватися. Адже Естонія – мала країна з невеликим ринком. Саме тому майже всі стартапи, які народились тут, одразу орієнтуються на міжнародний ринок. Звичайно, цифрові технології в Естонії стосуються і приватного сектору також. Адже цифрова економіка, або економіка 4.0, може вплинути на всі аспекти ведення бізнесу: від контролю якості до логістики. У центрі цієї стратегії - концепція Real Time Factory, яка дозволяє менеджерам відстежувати ключові показники ефективності компанії в реальному часі. Це дозволяє управлінцям побачити, де можна щось покращити, а всій фабриці допомагає працювати як єдиній інтегрованій системі. Приклад Естонії є дуже цінним для України, адже нинішній цифровий хаб Європи ще 20 років тому був країною, що ледь оговталась від розпаду Радянського союзу. Модель Triple Helix, підтримка стартапів та інноваційних ініціатив дозволяє державі дуже швидко рухатись вперед.
kmbs live
01.05.2023 at 08:10
Test test ...
22.04.2023 at 08:06
test test test ...
26.11.2021 at 10:00
Where to start and how best to build a speech at an international conference? ▪By what signs can you ...
25.08.2021 at 15:37
Літо добігає кінця, і варто згадати найкраще, що у ньому було. Зокрема, цікаві матеріали на OPEN.kmb ...
13.08.2021 at 07:10
«Фінансовий менеджмент лише на 30% складається з математики, решта 70% — психологія. Адже приймаючи ...
09.08.2021 at 08:15
Як HRD побачити процеси щодо людей цілісно та підпорядкувати їх стратегічним цілям бізнесу? Програ ...
06.08.2021 at 11:19
Під час зростання компанії питання щодо людей з побутового рівня виходять на стратегічний — їх більш ...
05.08.2021 at 07:12
"Неможливо змінити напрям вітру, але можна підняти парус, щоб досягти своєї мети", - з цими словами ...