A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
Home
/
Articles
/
[EN] За лаштунками блокчейну
16.08.2018
17
5min
[EN] За лаштунками блокчейну
[EN] Більшість експертів погоджується, що блокчейн здатен суттєво змінити світ. І щодня ми бачимо появу нових сервісів та продуктів, що базуються на цій технології. Пропонуємо короткий огляд найцікавіших  блокчейн-інновацій.
[EN] Минулого року технологія "блокчейн" продемонструвала стрімкий розвиток. Все почалось із біткоїну, першої криптовалюти, але на ньому не зупинилось. Сьогодні експерти кажуть, що ідея блокчейну значно цікавіша й має потенційно більший вплив, аніж ідея криптовалют. Одне з найзручніших її застосувань – це фінансові сервіси, що дозволяють проводити транзакції інакше, ніж у традиційних системах на кшталт кредитних карток. Сучасний ринок криптовалют оцінюють у $500 млрд. Проте власники криптокоштів мають обмежені можливості для їх витрачання. Виправити цю ситуацію має на меті стартап OPEN Platform. Він створив платіжне рішення для розробників додатків, і тепер криптовалюти можна приймати при розрахунку у різноманітних сервісах. Втім, блокчейн вже давно вийшов за межі фінансової сфери. Наприклад, у липні 2018-го південно-корейський стартап MVL (Mass Vehicle Ledger) запустив транспортний додаток TADA у Сингапурі. Його назва у перекладі з корейської означає «поїхали!», він базується на блокчейн-екосистемі й не бере жодної комісії з прибутку водіїв. Іншими словами, водій отримує усі кошти, сплачені пасажиром. Це перший подібний додаток у сфері перевезень. Решта сервісів стягує з водіїв комісію до 20% і вимагає підписувати ексклюзивні угоди. TADA не обмежує своїх партнерів-водіїв таким чином. Вже зараз вона співпрацює з 2 тисячами водіїв. Засновник компанії стверджує, що хотів, аби водії та пасажири відчували себе рівними. А відсутність комісій дозволяє знижувати ціну на перевезення.  
Ідея блокчейну значно цікавіша й має потенційно більший вплив, аніж ідея криптовалют
  Ще одна сфера, яку вже починає трансформувати блокчейн, - це енергетика. Ця технологія перетворює традиційну галузь на peer-to-peer мережу, де транзакції відбуваються у режимі реального часу. До них застосовується шифрування, вони об’єднуються у блоки і стають видимими усій мережі. Відповідно, не виникає ніяких проблем з формуванням рахунків чи дискусій щодо їх коректності. Блокчейн робить транзакції безпечними, бо додає до кожної відповідну часову відмітку. Приклад бізнесу, що вже працює за подібною моделлю, - новозеландський Vector. Він співпрацює з людьми, що не тільки споживають, але й виробляють енергію і хочуть її продавати один одному напряму. Завдяки цій компанії користувачі можуть проводити безпечні транзакції та отримувати платежі в режимі реального часу. В рітейлі застосовувати блокчейн можна багато для чого, скажімо, для управління ланцюжком постачань. У цьому випадку технологія забезпечує високий рівень прозорості та безпеки, неможливий за умов використання традиційних інструментів. Розміщення RFID-чіпів та сенсорів дозволяє збирати дані щодо температури та вологості продуктів, місцезнаходження вантажівок з товаром, стадій процесу постачання і багато чого іншого. Усі дані накопичуються і зберігаються у розподіленій мережі, а кожен продукт отримує унікальний ідентифікатор, що убезпечує інформацію. Зрештою, блокчейн дозволяє відстежувати увесь шлях, що робить товар від моменту виготовлення до полиці магазину.  
Блокчейн перетворює традиційну сферу енергетики на peer-to-peer мережу, де транзакції відбуваються у режимі реального часу
  Чимало компаній вже використовують цю технологію, у тому числі фармацевтичний бізнес Chronicled. Смарт-контракти Ethereum та штучний інтелект дозволяють організації не лише відстежувати товари, але й управляти платежами, транзакціями, розкладом постачань тощо. Скоріше за все, те, що ми бачимо сьогодні, - лише початок розвитку сервісів та рішень, що базуються на блокчейні. Але вже сьогодні зрозуміло, що ця технологія буде поєднуватись з іншими і в результаті виникатимуть все нові  ідеї для трансформування різних сфер бізнесу.
kmbs live
01.05.2023 at 08:10
Test test ...
22.04.2023 at 08:06
test test test ...
26.11.2021 at 10:00
Where to start and how best to build a speech at an international conference? ▪By what signs can you ...
25.08.2021 at 15:37
Літо добігає кінця, і варто згадати найкраще, що у ньому було. Зокрема, цікаві матеріали на OPEN.kmb ...
13.08.2021 at 07:10
«Фінансовий менеджмент лише на 30% складається з математики, решта 70% — психологія. Адже приймаючи ...
09.08.2021 at 08:15
Як HRD побачити процеси щодо людей цілісно та підпорядкувати їх стратегічним цілям бізнесу? Програ ...
06.08.2021 at 11:19
Під час зростання компанії питання щодо людей з побутового рівня виходять на стратегічний — їх більш ...
05.08.2021 at 07:12
"Неможливо змінити напрям вітру, але можна підняти парус, щоб досягти своєї мети", - з цими словами ...